Nigeria 1972 (5): Stille getuigen

Vanuit het kamp in de Delta kon je je af en toe inschrijven voor een weekend in het binnenland. Daar stond langs een feeëriek riviertje, de Ethiope River, een oud houten plantershuis.  Er waren een paar bedienden in witte gesteven jasjes die ze in Indië jasje toetoep noemden. Het gaf een enigszins koloniaal idee. Zij verzorgden het ontbijt en een paar eenvoudige maaltijden. Om het koloniale effect te verhogen, sliep je onder een klamboe.

De tocht erheen was al avontuurlijk. Een paar uur over een hobbelige rode zandsteen weg, heuvel op, heuvel af. In de dalen altijd een smal riviertje met een klein betonnen bruggetje. Daar maakte ik kennis met een andere nationale tak van sport: kijken wie het eerst over het bruggetje komt. Op het bruggetje was slechts plaats voor één passerende auto, vandaar.  Met donderende vaart kwam een mammy wagon op je af , vanaf de tegenoverliggende heuvel. Mocht jij eventueel als eerste beneden zijn, dan stopte de ander gewoon in de steile berm, op het allerlaatste moment, big smile, thumbs up. Ik, hartkloppingen. Het waren gelukkig hele rustige weekends. Uitslapen. Toch kwam de bediende ’s avonds even bescheiden op de deur kloppen, met de vraag: “At what time shall I knock you, Sir?”

Bij die smalle slingerende Ethiope River kwam ik eens in aanraking met de slavenhandel van een eeuw of twee geleden. Bij een aanlegplaats, diep onder het kristalheldere water, zag ik een enorme berg donkere flessen liggen. Mijn vrouw heeft er tien van opgedoken. Het kostte haar wel een bloedneus, want het water was een meter of vier, vijf diep. Vierkante slanke hoge zwarte glazen flessen, van onderen smal maar naar omhoog verlopend naar brede schouders. De namen van de stokerijen in het glas geperst in grote letters. Hoytema & Co. Culemborg, v. Marken & Co., A.C.A. Nolet Schiedam, African, Boll & Dunlop Rotterdam. Hollandse jenever. Stille getuigen? Negentiende eeuwse flessen. Was hier ooit een slavenhaalstation?

Nog vandaag  kan je bij Nigeriaanse drogisten die flessen in miniatuur kopen, keurig verpakt een een doosje, met de aanduiding elixir of medicinal compound en kleurige reclames. De magische aantrekkingskracht van jenever is nog steeds aanwezig.

Print Friendly, PDF & Email
Deel dit artikel
  •  
  •  
  •  
  •  
  •